Angst regeert huizen(ver)kopers ten onrechte

Categorieën: Uncategorized

Door onze redactie Economie – Berichtgeving over oplopende inflatie, een verslechterende economie en een stijgende hypotheekrente stemmen veel huizen(ver)kopers somber. Eigenwoningbezitters, die op zoek zijn naar een andere woning, schorten vaak hun plannen op en nemen een afwachtende houding aan. Makelaarsland, het grootste makelaarskantoor van Nederland, stelt dat een stagnerende economie verhuizen beslist niet in de weg hoeft te staan.

“Eerst verkopen of eerst kopen? Dat is de belangrijkste vraag die een huiseigenaar met verhuisplannen zich moet stellen. De juiste volgorde van handelen beperkt namelijk het risico op twee huizen tegelijkertijd bezitten of dakloos worden. Wat de beste strategie is, hangt helemaal af van de persoonlijke situatie”, aldus Jeroen Stoop, directeur Makelaarsland.

Eerst verkopen

Zoekt de potentiële huizenkoper een type huis dat regelmatig te koop staat, dan is eerst het eigen huis verkopen verreweg het verstandigst. De kans is immers groot dat zodra de eigen woning verkocht is, de gewenste nieuwe woning op de markt is.

Het risico van deze strategie is wel dat je zonder huis kunt komen te zitten. Daarom is het zaak om de kans op dakloosheid te beperken. Dat kan door de opleverdatum van het oude huis ruim genoeg te stellen. In de tussentijd kan het nieuwe huis gekocht en eventueel verbouwd worden.

Eerst kopen

Een tweede mogelijkheid is eerst een huis te kopen en dan pas de eigen woning te verkopen. Deze strategie brengt het risico met zich mee dat je met twee huizen komt te zitten en dus dubbele maandlasten krijgt. Als je als potentiële koper een uniek huis op het oog hebt en zwaardere financiële lasten het hoofd kunt bieden, is dit de beste optie.

Om dubbele lasten toch zo veel mogelijk te voorkomen, is het verstandig dat de koper tijdens de onderhandelingen een uiterste opleverdatum probeert af te spreken. In de koopovereenkomst komt dan te staan dat de woning bijvoorbeeld uiterlijk over zes maanden wordt opgeleverd of in overleg eerder als de koper zijn eigen woning voor die tijd heeft verkocht. Dit geeft de koper extra tijd om zijn oude woning te verkopen en biedt de verkoper ook voldoende zekerheid.

Vier tips bij het kopen van een huis:

. Kijk hoe lang uw droomhuis in de verkoop staat en schat de verkoopbaarheid van de eigen woning in. Zet meteen uw eigen huis in de verkoop om te kijken of er voldoende belangstelling is. Zo ja, ga dan in onderhandeling met de verkopende partij.
. Koopt u een huis zonder eerst uw oude woning verkocht te hebben, spreek dan een zo laat mogelijke uiterste opleverdatum van uw nieuwe huis af. Dat geeft extra tijd voor de verkoop van de oude woning en voorkomt dubbele maandlasten.
Leg uw strategie voor aan uw makelaar, bank of hypotheekverstrekker om te zorgen dat uw financiële plaatje goed afgedekt is op het moment dat u tot actie overgaat.

Zorg bij de aanvraag van een hypotheekofferte dat deze minimaal geldig is tot de dag dat de overdracht van de woning plaatsvindt. Zo ondervangt u dat in de tussentijd door stijging van de hypotheekrente een betaalbaar huis binnen afzienbare tijd onbetaalbaar blijkt.

Tip: Gratis Laptop?


Meer artikelen in deze categorie

    Laatstenieuws: Meest gelezen

      Laatstenieuws: Meest bekeken de laatste dagen.